Terrordådet i Nya Zeeland

”Vi kommer bli mer försiktiga, och rädda”

2:55 min

I Nya Zeeland vajar flaggorna på halv stång i hela landet i dag, ett dygn efter terrordådet i Christchurch då 49 människor sköts ihjäl i två moskéer. 
Ekots utsända reporter Carina Holmberg är på plats i Christchurch.

– Jag står i ett parkområde i centrala Christchurch, här är stora avspärrningar runt en av de moskéer där över 40 människor sköts till döds i massakern igår. I kanten av avspärrningar börjar det byggas stora berg av blommor, säger Ekots reporter Carina Holmberg. 

– Människor står här tysta och kramar varandra. De har tårar i ögonen och tittar in mot moskén och funderar och förundras över att något sådant här kunnat hända i deras stad. 

Razia Quasa bor i Christchurch och hon berättar om hur fredagens dåd har påverkat tillvaron. 

– Vi kommer att bli mer försiktiga och stänga och låsa dörrar, hittills har det varit lugnt och fridfullt här. Nu kommer vi se oss över axeln när vi går till moskén, rädda att någon är bakom oss. Nya Zeeland är ett väldigt fridfullt land, vi trodde aldrig att något sådant här skulle kunna hända här, säger Razia Quasa till Ekot. 

Ekots reporter Carina Holmberg träffade Razia Quasa utanför en samlingspunkt som kommunen upprättat där människor samlats för att sörja och försöka förstå vad som hänt.

– Många beskriver samma känsla som Razia Quasa, att Nya Zeeland känts som en av de säkraste platserna på jorden och fredat från terrorattentat. Men nu har den verkligheten kommit hit och det är fruktansvärt tycker de. 

– Man är skrämd och uppgiven, men också ödmjuk inför att många har samlats i den här sorgen i en enighet, säger Ekots Carina Holmberg.

Sade Iposus man var i moskén under skjutningen, han kom undan oskadd men paret förlorade många vänner.

– Det är för mycket för att ta in, min man var i moskén för att be. När han började trodde han att han såg gnistor. Men när han tittade åt sidan såg han vad som hände och han flydde. Han var tvungen att hoppa över ett stängsel för att komma undan.

– Han skadades inte men du kan tänka dig hur det känns, vi förlorade väldigt många nära vänner. De är borta nu, säger Sade Iposus till Ekot. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista