Terrordådet i Nya Zeeland

Dagen efter: Så har dådet påverkat Christchurch

  • Nya Zeeland är i chock efter terrordådet som hittills krävt 49 människors liv. 
  • Hör vår utsända på plats och boende i Christchurch om hur dådet påverkar samhället.
  • Ekot sänder direkt med analys och kommentar.

– Här står många människor vid berg av blommor. Många är väldigt chockade över att det här kunde hända på Nya Zeeland, säger Ekots utsända Carina Holmberg. 

– En dag efter dådet handlar mycket om sorgen och förskräckelsen över attentatet och man pratar även om skärpta vapenlagar. Det är ett av löftena som kommit i dag, att lagarna ska skärpas, säger hon. 

Kerstin Dofs från Älvdalen bor i Christchurch och jobbar som lärare på en skola i Evenhurd. 

– Det var en jobbig situation, vi befann oss i en lockdown av skolan i flera timmar. Men jag var tvungen att vara lugn och ta hand om eleverna, flera av dem hade anhöriga i moskén. 

– När man sedan kom hem, då kom förskräckelsen över det som hänt över mig, säger Kerstin Dofs. 

Tre personer som greps på fredagen är fortsatt frihetsberövade. Den australiske man som tros vara skytten vid minst en av de två moskéerna har framträtt i domstol.

– Det var absolut hans avsikt att fortsätta med sina attacker, säger premiärminister Jacinda Ardern om den misstänkte gärningsmannen.
Gärningsmannen hade ytterligare två vapen med sig i bilen när han greps, säger Jacinda Ardern vid en presskonferens i Christchurch.

Polisnärvaron är hög över hela Nya Zeeland och allmänheten uppmanas till försiktighet.

Premiärministern är i Christchurch där hon bland annat har träffat muslimska ledare. Flera initiativ att samla in pengar till de drabbade familjerna har genererat hundratusentals nyzeeländska dollar.

Vid en presskonferens bekräftar Ardern att säkerhetsnivån i landet fortsatt är höjd, även om den man som man tror utfört dåden har häktats.

– Vi vill försäkra oss om att vi inte tar något för givet för att kunna garantera nyzeeländares säkerhet, säger en sammanbiten Ardern.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista