Många döda efter oväder i Zimbabwe

0:32 min

Minst 24 personer har dött i Zimbabwe till följd av cyklonen Idai, uppger lokala myndigheter. Ett 40-tal saknas. Stormen har även slagit hårt mot Moçambique.

De bekräftade dödsfallen är alla i östra Zimbabwe, som gränsar till Moçambique. Minst 40 personer har skadats i samma område, och flera tusen människor har drabbats av ovädret i form av strömavbrott och översvämningar.

Enligt Joshua Sacco, parlamentsledamot i den drabbade Chimanimani-regionen, har minst 25 hus spolats bort i ett jordskred.

– Det fanns människor i husen. De hör till de saknade, säger han.

Cyklonen Idai drog fram över Moçambique under fredagen. Minst 19 personer omkom där i samband med stormen och el och infrastruktur slogs ut. Staden Beira, med cirka en halv miljon invånare, är i det närmaste isolerad på grund av ovädret.

Tidigare i veckan piskades Moçambique av ett kraftigt regnoväder. Då omkom 66 personer och 17 000 evakuerades från sina hem. Även Malawi drabbades hårt av regnen: 56 personer miste livet och upp emot en miljon människor drabbades på ett eller annat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista