Paris: Demonstranter attackerar polisbilar

1:50 min

Efter flera veckor av relativt lugna demonstrationer, blev denna den 18:e lördagen med de gula västarnas proteser i Paris, återigen våldsam. På paradgatan Champs-Élysées har demonstranter idag drabbat samman med polis och minst ett 80-tal personer har omhändertagits för förhör.

På paradgatan Champs-Élysées satte demonstranter barrikader i brand, de krossade skyltfönster och länsade modebutiker. Och den berömda restaurangen Fouquet's vandaliserades. I närheten brann en banklokal och de boende i huset fick evakueras.

Enligt inrikesministeriet var det under förmiddagen omkring 8.000 demonstranter i Paris, varav 1.500 var svartklädda och på plats enbart för att vandalisera. Mot dem svarade 5.000 poliser med bland annat tårgas och vattenkanoner.

Protesterna sammanfaller med att regeringen Macrons debattrundor med allmänheten kommit till Paris. De har under dagen pågått i Grand Palais längre ner på gatan. De gula västarna har valt den här dagen för att lämna ett kraftfullt meddelande till regeringen om vad demonstranterna anser är regeringens brist på social rättvisa.

De gula västarnas demonstrationer har samlat allt färre deltagare och det har också varit mindre skadegörelse under de senaste veckorna. Många affärsinnehavare och andra företag skyddar inte längre sina skyltfönster med masonitskivor, som de gjort tidigare.

En viss trötthet har infunnit sig efter 18 veckors protester, som även har påverkats landets ekonomi. Men enligt en av de gula västarnas profilerade företrädare, Eric Drouet, kommer protesterna att fortsätta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista