EU-valet

Wikström beredd att kandidera igen

2:45 min

Liberalerna i Uppsala fortsätter kämpa för att Cecilia Wikström ska vara med på partiets lista inför EU-valet. Många tycker att hon kan få en plats längre ner på listan, så att väljarna kan kryssa in henne om de känner fortsatt förtroende trots debatten om Wikströms styrelseposter i olika företag.

Det är i Uppsala, där Liberalerna har ett av sina starkaste fästen, och där Cecilia Wikström också bor, som upprördheten är som störst över att hon petades från EU-vallistan, sedan hon vägrat att lämna sina styrelseuppdrag, vilket partistyrelsen satte som villkor.

Och Cecilia Wikström kan tänka sig ett sådant upplägg: 

– Då skulle alla de hundratals människor som har hört av sig till mig i alla fall ha mig som ett alternativ att rösta på, säger hon. 

Liberalerna i Uppsala kommunförening har vänt sig till valberedningen och krävt att Wikström i första hand får behålla sin topplacering på listan, men i andra hand att hon åtminstone finns med på denna lista. I EU-valet 2014 fick hon 44 000 kryss och nu räknar hennes anhängare med att hon kommer att kunna göra om detta om hon får en plats på listan, oavsett hur långt ner den är.

Valberedningen arbetar just nu för fullt med att ta fram ett förslag som ersättare för Cecilia Wikström i toppen av listan, inför det nya partiråd som samlas för att fastställa EU-listan i slutet av denna månad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista