Lärarnas riksförbund ser fler fall

Facket om polisanmäld lärare: Helt orimligt

1:51 min

En elev kallade sin lärare för ”hora” i samband med en insamling av mobiltelefoner. Eleven blev då utslängd från klassrummet. Föräldrarna gjorde efter det en polisanmälan om ofredande. Nu reagerar Lärarnas riksförbund. 

– Jag tycker att det här verkar vara en oerhört märklig situation, säger ordföranden Åsa Fahlén.

En elev på en skola i Nybro kommun ville inte lämna ifrån sig sin mobiltelefon när läraren gick runt och samlade in dem. Eleven kallade då läraren för "hora" och blev sedan utslängd från klassrummet av en annan lärare, något som P4 Kalmar var först med att rapportera. Elevens föräldrar valde efter händelsen att polisanmäla läraren för ofredande.

Åsa Fahlén är ordförande på Lärarnas riksförbund hon menar att situationen är orimlig och att regler måste ses över.

Lärarna har ett stort ansvar både för undervisningen men också för trygghet och studiero i klassrummet och med det ansvaret så måste det följa befogenheter, menar Åsa Fahlén.

– Jag tycker att det här verkar vara en oerhört märklig situation och det verkar finnas en orimlighet i det även om jag inte vet detaljerna i just detta fallet, säger Åsa Fahlén.

Hon berättar att det har dykt upp fler och fler sådana här fall där det verkar finnas oklarheter kring vad lärare faktiskt får göra.

Lärarnas riksförbund ser fler och fler fall där lärare anmäls efter att ha tillrättavisat elever.

– Om inte lärare får se till att regler och uppförande följs blir det omöjligt att undervisa, säger Åsa Fahlén som samtidigt uppmanar Skolverket att se över vad en ”kränkning är och förtydliga vilka regler som gäller".

Men föräldrarnas roll är också viktig, enligt Fahlén.

– Som förälder har man huvudansvaret för att uppfostra sina barn. Att man inte kallar någon hora till exempel som eleven gjort i det här fallet, det ansvaret måste man ta som förälder.

– Man har ansvar för sitt barns uppförande. Den gränsen har liksom förflyttats mer och mer. Att man inte har några högre kvar på uppförande jag tycker den gränsen har passerats, Åsa Fahlén.