Efter Trumps veto

Striden om nödläget fortsätter i USA

1:51 min

I USA fortsätter kampen mellan kongressen och Vita huset om pengarna till en mur mot Mexiko. Trump lade i fredags in sitt veto mot kongressens beslut att häva det nödläge som presidenten utlyst för att få loss murpengarna, men demokraterna i kongressen har ännu inte gett upp.

– Mina republikanska kollegor borde gripa tillfället och stå upp mot kejsarfasonerna, twittrar den demokratiske senatorn Richard Blumenthal.

Talmannen i representanthuset, demokraten Nancy Pelosi, har aviserat ännu en omröstning i kongressen i slutet av mars, där hon hoppas nå den två- tredjedelsmajoritet som krävs för att häva presidentens veto.

De tolv republikanska senatorer som röstade med demokraterna har hållit en lägre profil, väl medvetna om presidentens syn på lojalitet.

Andra som röstat i linje med presidenten tackar honom på twitter för att han använt sin vetorätt.

Kampen om murpengarna och nödläget handlar ytterst om huruvida en president har rätt att kringgå kongressens beslut i budgetfrågor, något som kongressen enligt konstitutionen har makt över.

I och med nödläget kan Trump få loss de murpengar som kongressen inte velat uppbåda.

Men metoden är kontroversiell, och i kölvattnet har det uppstått något så ovanligt som ett samarbete över partigränsen för att stoppa presidentens politik.

Nödlägesomröstningnen är dessutom andra gången den här veckan som republikanerna i senaten trotsar presidenten. I onsdags röstade man för att stoppa kriget i Jemen, helt på tvärs med Trumps linje.

Samma förslag väntas gå igenom i representanthuset, så snart kan presidenten behöva använda sin vetorätt igen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista