Kvinnomarscher skapar intensiv debatt i Pakistan

2:18 min

Det är upprörda känslor i landet efter kontroversiella plakat under demonstrationer den 8 mars.

Det var många kvinnor som marscherade runt om i Pakistan den 8 mars. Kvinnor som krävde frihet, ekonomisk rättvisa, rätt till utbildning, arv och ett liv utan våld. De var inte ensamma, även män deltog.  

I Pakistan har kvinnorörelsen beskyllts för att vara elitistisk men i fjol lyckades man få med sig de mindre bemedlade klasserna och göra gemensam sak i sina krav.

I år hölls så kvinnomarscher runt om i landet. Tusentals gick tillsammans. Men den senaste veckan har inte handlat om det som man åstadkom. Istället har allt fokus legat på några få av alla de plakat som kvinnorna bar.

Plakat med texter som "Nej tack till dick-pics" – alltså bilder på mäns könsorgan. Och en annan: "Värm maten själv" – en referens till att det är kvinnor som servar män i de flesta pakistanska familjer. De här plakaten har orsakat stor debatt i både traditionella medier och på nätet.

Både män och kvinnor fördömer dessa budskap eftersom de tar upp sådant man inte talar om offentligt och för att de ifrågasätter de värderingar som det pakistanska samhället är uppbyggt på.

En politiker i Karachi har polisanmält marschen för att den spridit vulgära budskap och provocerar religiösas känslor. Unga män har svarat med egna satiriskt formulerade plakat.

Arrangörerna av Aurat March, alltså kvinnomarschen, har mottagit dödshot och hot om våldtäkt och överväger nu att polisanmäla hoten. Och de män som deltog har hånats för sin medverkan.

Samtidigt konstaterar kvinnor att tack vare de här reaktionerna så diskuteras nu gränsen för vad kvinnor får göra i det pakistanska samhället på bästa sändningstid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista