Norrland och delar av Svealand

SMHI varnar för kraftigt snöfall

0:43 min

SMHI varnar för kraftiga snöfall i Norrland och delar av Svealand under söndagen. För Västernorrland har det utfärdats en klass 2-varning, som innebär att vädret kan vara en fara för allmänheten.

Nederbördsområdet rör sig norrut över västra Götaland. Mest snö väntas falla över Västernorrland men SMHI har också utfärdat flera klass 1-varningar för stora delar av Svealand, södra Norrland och längs norra Norrlands kustland. På vissa håll kan det komma upp till 30 centimeter snö.

– Främst påverkas trafiken där snöfall i kombination med vindar gör att det kan bildas drev, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT.

Snöfallet över Norrland väntas börja under söndagseftermiddagen och fortsätta natten mot måndag.

– Då tilltar snömängderna, framför allt i kustområdena, säger Charlotta Eriksson.

Länsstyrelsen varnar också för strömavbrott i länet och uppmanar folk att ha ficklampor till hands, tappa upp vatten på flaskor och att ladda sina mobiler i förväg.

Skidskytte-VM i Östersund avslutas under söndagen och även där kan man få en hel del snö.

– Vi har ju en varning där också, men det kommer inte att snöa lika mycket där. Men just i fjälltrakterna kan det blåsa till ganska bra med hård vind, sa SMHI:s meteorolog Henrik Reimer till TT på lördagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista