Terrordådet i Nya Zeeland

50 döda – tungt arbete med begravningar

2:04 min

I Christchurch börjar nu det tunga arbetet med att begrava offren efter skjutningen vid två moskéer. Dödssiffran har nu stigit till 50 och läget är kritiskt för tolv av de skadade.

– Tänk dig en kropp, vad människor går igenom vid en begravning. Nu har vi 50, säger Aliya Danzeisen som företräder en muslimsk kvinnoförening på Nya Zeeland.

Aliya Danzeisen är en av alla de företrädare för olika muslimska organisationer som rest till Christchurch för att hjälpa till med det tunga arbetet att begrava de döda. 50 begravningar på kort tid kräver mycket extra stöd, förklarar hon. 

Det finns en skräck och en sorg i hennes ögon. Hon liksom andra företrädare för muslimska organisationer beskriver en ökad islamofobi på Nya Zeeland, som hon menar att myndigheterna inte tagit på allvar. 

Polisen är allt mer övertygad om att det är en ensam gärningsman, två personer som greps tidigare misstänkta för inblandning har nu släppts. 

I katedralen i centrala Christchurch samlades människor på söndagsmorgonen för att hedra de döda. 

Lawrence Kimberley är präst i katedralen och menar att kyrkans budskap om fred och kärlek nu är viktigare än någonsin. Mässan är välbesökt men rädslan och oron finns bland många. När sirener görs på avstånd utanför vrider många oroligt på huvudet. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista