Debatt om skolan

Anmälningarna ökar - L kräver ändrad skollag

2:46 min

Lärare som polisanmäls efter att de agerat mot elever som inte sköter sig, har fått Liberalerna att agera.

Partiet har nu begärt en särskild debatt i riksdagen om situationen. Roger Haddad, vide ordförande i utbildningsutskottet, vill att det ska bli tydligare vad en lärare faktiskt får göra utan att riskera att anmälas

Liberalerna kräver att skollagen och i synnerhet kapitlet om kränkningar förtydligas och ändras, säger Roger Haddad

– Men själva anmälningskulturen som vi ser i Sverige, bara risken att bli anmäld och hotet att bli anmäld, gör och har gjort, att rektorer och lärare inte vågar ingripa mot stöket i undervisningen och underminerar hela lärarkårens status menar Roger Haddad som avslutar med att säga att han vill att man återupprättar respekten för Sveriges lärare

En lärare i Nybro blev häromdagen kallad ”hora” då en insamling gjordes av elevers mobiltelefoner, enligt skolans regler. Föräldrarna polisanmälde den lärare som kastade ut eleven ur klassrummet eleven som kallat läraren hora.

Åsa Fahlen, ordförande på Lärarnas Riksförbund, reagerar över att situationen för lärare då det gäller att sätta gränser är orimlig och måste ses över.

Om inte lärare får se till att regler och uppförande följs blir det omöjligt att undervisa menar hon. Och uppmanar samtidigt Skolverket att se över vad en ”kränkning är och förtydliga vilka regler som gäller”.

– Det har dykt upp fler och fler sådana här fall, lärarna har ett stort ansvar, med det ansvaret måste det följa befogenheter, säger Åsa Fahlen

Samtidigt slår Arbetsmiljöverket dessutom fast att allvarliga anmälningar ökar mer i skolan jämfört med den generella ökningen på alla arbetsplatser i Sverige. Anmälningar om våld i skolan till myndigheten har mer än fördubblats på fem år.

I en Stockholmsskola avbröts lektionen då en tjej stormade in för att göra upp med en annan elev. Hon kom in i släptåg av sex andra tjejer, så här berättar läraren om händelsen. Läraren vill vara anonym

– Jag vill avvisa den här eleven så jag lägger handen på ryggen på jackan och säger du är inte välkommen här för jag har lektion kan du gå härifrån.

Eleven blir rasande och börjar sparka och slå. Hon hotar att döda läraren och hela hennes familj. Eleven slog på lärarens axlar så att hon fick jättestora blåmärken. 

– Jag själv blir jätterädd och säger där att jag kommer att ringa polisen ”ja gör du det”, säger eleven, hon skrattar mig rakt upp i ansiktet och säger ”det kommer inte att hända någon i alla fall”, avslutar läraren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista