DEMONSTRATIONER MOT PRESIDENTEN

Statlig tv-kanal stormad i Serbien

1:47 min

I Serbien fortsätter demonstrationerna mot landets president Aleksandar Vučić. I går kväll stormade demonstranter den nationella tv- och radiokanalen RTS.

Tiotals demonstranter, bland dessa flera protestledare, bröt sig igår kväll in i RTS högkvarter och krävde att få medverka i direktsändning.

– De senaste månaderna har vi bara bett om en sak, och det är att protestledarna ska få tala i statlig tv, sa ledaren för högerrörelsen Dveri, Bosco Obradovic.

Men demonstranterna släpades i stället ut av ett femtiotal kravallpoliser och Serbiens inrikesminister Nebosja Stefanovic fördömde aktionen och sa att de som bröt sig in på RTS kommer att åtalas.

Oppositionen anklagar Serbiens regering för att begränsa pressfriheten i landet, och RTS är en av de kanaler där man anser att oppositionen får alldeles för lite uppmärksamhet.

Stormningen av RTS var en del av större regeringskritiska demonstrationer som ägde rum i Belgrad och andra serbiska städer i går. Demonstrationerna mot Vucic har skett på regelbunden basis sedan i höstas, och utlöstes av en uppmärksammad misshandel av en vänsterpolitiker.

På senare tid har det skett ett antal attacker mot journalister och politiker ägt rum, ett samhällsklimat som oppositionen anser att regeringen bär skulden för.

Oppositionen anklagar även regeringen för korruption och för att urholka rättsväsendets oberoende. Bland demonstranterna finns både vänster- och högergrupper, politiska partier men också rena proteströrelser som inte sitter i parlamentet. Det man har gemensamt är kravet att Vucic möjliggör för nyval under rättvisa och demokratiska former.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista