EKOT PÅ PLATS I COLORADO

Laglig marijuana har orsakat ekonomisk boom

2:40 min

I den amerikanska delstaten Colorado har legaliseringen av marijuana orsakat en ekonomisk boom, inte helt olik den guldrush som la grunden för delstaten på 1800-talet. Marijuanaindustrin har skapat mängder av jobb, men skattepengarna från den vita försäljningen har inte fått så stor effekt som många coloradobor hade hoppats.

– Det här är ett av 15 odlingsrum, förklarar Bruce Lobstick på marijuanaproducenten Seed and Smith.

Bakom honom står plantor i prydliga rader under starka lampor. Vi befinner oss på en rundtur - en av Denvers många marijuanaturistattraktioner.

Sedan Colorado legaliserade drogen 2014 har turismen hit ökat med över 50 procent enligt delstatens skatteverk och skapat tiotusentals nya jobb.

Då var Colorado först i USA med att legalisera drogen för fritidsbruk, sedan dess har nio delstater plus huvudstaden Washington följt samma väg. Ett starkt skäl är drömmen om att omvandla den olagliga marknadens vinster till skattepengar i delstatskassan.

– Marijuana för fritidsbruk beskattas med extra hög moms på 15 procent samt en punktskatt på ytterligare 15 procent, förklarar Shanon Grey som är särskild marijuanakommunikatör på Colorados skattekontor.

Det är betydligt mer än den moms på 2,9 procent om gäller för andra varor i delstaten. Här går politikerna en balansgång eftersom hög skatt ger ett högt pris på laglig cannabis. Det ger utrymme för en svart marknad - något som Colorado i dag har stora problem med.

När det gäller den vita försäljningen var ett av legaliseringsförespråkarnas viktigaste argument att skatteintäkterna skulle gå till att rusta upp delstatens eftersatta skolor. Men bland Colorados lärare finns i dag en stor besvikelse över att det inte blev så mycket som man hoppats.

– Var är pengarna undrar Amy Baca Oler, ordförande för Denvers lärarförbund som just avslutat en strejk mot underfinansieringen av skolorna i delstaten.

– Visst lite har gått till en fond för skolreparationer, men det är en droppe i havet och för många lärare är det i dag direkt provocerande att legaliseringssidan hävdade att marijuanaskatten skulle gynna skolorna, säger Amy Baca Oler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista