Drabbar trafiken

Snöoväder stoppar tåg

0:21 min

SMHI varnar för kraftiga snöfall i Norrland och delar av Svealand under dagen. Flera tågsträckor har stängts av.

Det snöar just nu intensivt på flera håll i Sverige. I västra Götaland har tåg ställts in till följd av vädret. SMHI har också utfärdat flera klass 1-varningar för stora delar av Svealand, södra Norrland och längs norra Norrlands kustland. På vissa håll kan det komma upp till 30 centimeter snö.

Snöfallet över Norrland väntas fortsätta natt mot måndag.

Västra Götaland har under dagen drabbas av hårt väder och tågavgångarna på sträckan Uddevalla-Strömstad kommer därför att ställas in från klockan 16 på söndagen till och klockan 6.40 på måndagen.

– Vindarna kan nog komma upp i stormstyrka på någon enstaka kuststation i området, men generellt väntas det bli mycket hårda vindbyar i Bohuslän och Halland, säger SMHI:s meteorolog Henrik Reimer.

På Västkusten har snöfallet avtagit under dagen, men där finns istället andra problem, säger Henrik Reimer på SMHI.

– Det kommer att blåsa en hel del, speciellt vid västkusten, säger han. 

Tågavgångarna på sträckan mellan Uddevalla och Strömstad är inställda fram till halv sju-tiden på måndag.

Trafikläget på en del vägar har också varit besvärligt under dagen, säger Gülsen Bergsdal på Sveriges Radios trafikredaktion.

Och hon uppmanar också trafikanter att hålla sig uppdaterade om väderläget.

– Främst påverkas trafiken där snöfall i kombination med vindar gör att det kan bildas drev, säger Charlotta Eriksson, meteorolog på SMHI, till TT.

De som ska ge sig ut i trafiken gör bäst i att hålla sig extra uppdaterade om väderläget, enligt Trafikverket.

– Som bilist är det bra om man har koll på väderprognoser och lyssnar på trafikinformationen i radion så att man som är beredd på att det kan vara lite stökigt och ta något längre tid än vanligt, säger Pär Aronsson på Trafikverkets pressjour.

Länsstyrelsen i Västernorrland varnar även för strömavbrott i länet och uppmanar folk att ha ficklampor till hands, tappa upp vatten på flaskor och att ladda sina mobiler i förväg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista