Greps i Strömsund

Terrorfriade män tagna i förvar av Säpo

1:56 min

De två män som i förra veckan friades från misstankar om terrorbrott är nu satta i förvar av Säkerhetspolisen.

Enligt nyhetsbyrån TT pekar underrättelseuppgifter som Säpo har tillgång till och som inte ingått i förundersökningen på att männen kan begå den här typen av brott i landet.

De 30- och 39-åriga männen, friades i Solna tingsrätt från misstankarna om terrorförberedelser. Men istället för att släppas fria från häktet hämtades de alltså av Säpo och hålls nu i förvar i väntan på besked från Migrationsverket om de kan utvisas till Uzbekistan. En utvisning verket tidigare inte ansett gått att verkställa då de riskerar att utsättas för tortyr i hemlandet.

Säpo kan med stöd i lagen och med hänvisning till rikets säkerhet på det här sättet fatta beslut om att ta personer i förvar i väntan på ett utvisningsbeslut.

Informationen som ligger till grund för ett sådant beslut kan alltså vara av en sådan karaktär att den inte finns med som underlag i en domstolsprocess.

Ett fåtal gånger per år tas beslut om att på det här sättet ta personer i förvar säger Nina Odermalm Schei, kommunikationschef vid Säkerhetspolisen.

– Det här kan handla om personer som till exempel bedriver olovlig underrättelseverksamhet, eller det kan röra personer som agerar i nätverk eller strukturer med band till terrororganisationer.

Underrättelserna, handlar det då exempelvis om telefonavlyssning?

– Underrättelser är ju information som Säkerhetspolisen utbyter med både nationella och internationella partners. Det kan också handla om egen inhämtning som Säpo gör.

Och det kan då vara information som inte finns med i en förundersökning eller i en brottsutredning?

– Det kan det vara.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista