NY UNDERSÖKNING

Invandrande hbtq-män mår bättre i Sverige

1:40 min

Invandrade hbtq-män löper större risk för psykisk ohälsa och för att känna negativa känslor för sin läggning jämfört med män som är födda i Sverige.

Men ju längre tid de är i Sverige desto bättre mår de, enligt en ny undersökning.

– Att som homo- eller bisexuell migrant komma till Sverige är sannolikt positivt, säger Richard Bränström, som är docent i folkhälsovetenskap och som gjort undersökningen vid Karolinska institutet.

Allra tuffast är det för personer som kommer från länder med diskriminerande lagstiftning gentemot homosexualitet.

Men studien visar också att invandrande hbtq-män som har bott i Sverige längre hade bättre psykisk hälsa och inte alls lika stor risk att känna sig avvisad på grund av sexuell läggning jämfört med personer som nyligen anlänt till Sverige. Resultatet är statistiskt säkerställt, enligt Richard Bränström.

– Ju mer accepterande en miljö är och ju bättre lagstiftningen ser ut, desto bättre skattar homo- och bisexuella sin livskvalitet, säger han.  
 
Artonåriga "Hamid", som egentligen heter något annat, flydde från Afghanistan till Sverige för snart fyra år sedan på grund av säkerhetsläget och väntar nu på asylbesked. Till en början var han tyst om sin homosexualitet.

– Jag vågade aldrig säga det till någon. Jag visste inte att homosexuella är fria här i Sverige, säger han.
 
Efter en tid i Sverige lyckades han hitta mod att komma ut med sin sexuella läggning och började att gå på RFSL:s mötesplatser för invandrande hbtq-personer. I dag har "Hamid" en pojkvän sedan 1,5 år tillbaka.

– Nu är jag aldrig rädd. Jag visste inte det förut, men nu vet jag att jag kan leva som andra homosexuella, som en människa. Jag är stolt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista