Korruptionen i Ryssland allt värre

Korruptionen i Ryssland har blivit värre Det visar en undersökning av världens länder där Ryssland halkat ned till 126:e plats. Samma dag som den nyheten kom visade rysk tv hur en rekordstor muthärva avslöjades i Moskva.

– Den miljon dollar som Alexejev tog från banken var bara en del av de över fem miljoner dollar i muta som Alexejev och hans kumpan tog emot, säger åklagaren Ilja Malofejev i Moskva.

På bästa sändningstid i ryska tv nyheterna visades hur Oleg Alexejev, vice chef i skattemyndigheten, tog emot en portfölj full av dollar. Det var säkerhetstjänsten FSB:s egna bilder från gripandet av den unge kostymklädde Alexejev.

Där visades hur FSB hittade 100-dollarsedlarna i väskan. Sedlar och Alexejevs händer kollades med grönt ljus, som skulle bevisa att han verkligen hade tagit i sedlarna.

Banken skulle slippa skatt
Hela tillslaget skedde på ett lyxhotell i centrala Moskva där skattechefen bestämt möte med en bankdirektör. Enligt direktören ska skattechefen ha erbjudit banken att slippa betala 53 miljoner dollar i skatt mot en muta på en tiondel av beloppet, eller 5,3 miljoner dollar.

Men istället tipsade banken polisen och skattemyndighetens egen säkerhetsavdelning. I tv visas också hur FSB hittar ytterligare miljoner dollar hemma hos Alexejevs medhjälpare, en advokat i skattemyndigheten.

Mutor allt vanligare
Samma dag som skandalen basuneras ut i rysk tv kommer rapporten om att Ryssland aldrig varit så korrupt som nu. I världsligan över korrupta länder har Ryssland halkat ned 30 platser till 126:e och ligger bland länder som Albanien.

Trots löften från såväl ministrar och presidenten om att korruptionen ska bekämpas har den bara vuxit, och inte varit så stor sedan 1999.

Nyheten att Ryssland halkat ned i listan fanns däremot inte med när rekordbeslaget visades på bästa sändningstid i tv.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".