KRIMINALVÅRDEN

Alla psykologtjänster inom frivården tas bort

1:49 min

Kriminalvården omorganiserar sig och bland dem som drabbas hårdast finns barn- och ungdomspsykologerna.

– Vi har bedömt att våra psykologer behövs allra mest på våra anstalter och häkten, säger Christina Källgren Pettersson, som är enhetschef för verksamhetsutveckling på Kriminalvården.

Kriminalvården befinner sig i djup ekonomisk kris. Underskottet beräknas bli 900 miljoner kronor i år om inget drastiskt görs.

Men just det här beslutet handlar inte om besparing. Istället handlar det om effektivisering, och att använda de totalt 55 psykologer som finns på ett bättre sätt, menar myndigheten.

Därför dras psykologstödet in för de som är dömda till skyddstillsyn, samhällstjänst, fotboja eller är villkorligt frigivna.

– I frivården kan man ta sig till den normala hälso- och sjukvården, där är man inte frihetsberövad, säger Christina Källgren Pettersson.

Men att den gruppen ska hitta rätt i den vanliga vårdapparaten är tveksamt, säger Anders Wahlberg som är ordförande för Psykologförbundet.

– Vi vet att de som har psykisk ohälsa, kriminalitet och missbruk lätt hamnar mellan stolarna, det är ingen som vet riktigt vem som ska ta hand om dem.

Men det är inte det värsta med beskedet, menar Psykologförbundet. En stor del av dem som hamnar inom Kriminalvården är unga under 21 år – och därför är det särskilt oroande att barn- och ungdomspsykologer, som anställts inom ramen för den särskilda ungdomssatsning som genomförts på regeringens uppdrag, nu flyttas till andra andra tjänster. Flera av dem har också sagt upp sig.

– Psykologerna vet inte riktigt vad de ska göra och hamnar på olika ställen vilket gör att de funderar på att söka andra jobb eller till och med slutar, säger Anders Wahlberg.

– Det är klart att det kommer att få negativa konsekvenser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista