Flyktingavtalet Turkiet – EU

"Vidriga förhållanden i flyktingläger"

2:35 min

I dag har det gått exakt tre år sedan EU ingick avtalet med Turkiet för att stoppa flyktingar och migranter.

– Den verklighet som vi ser är att flyktingar nu är fast i läger som är mycket, mycket dåliga, särskilt i Grekland men också på andra håll i Europa. säger Läkare utan gränsers generalsekreterare Oliver Schulz.

Han är ny som chef för Läkare utan gränser i Sverige och har jobbat på många håll i världen.

Turkiet fick bland annat cirka 60 miljarder kronor mot att patrullera sina gränser mer effektivt.
Avtalet har lett till betydligt färre asylsökande men har också lämnat tiotusentals människor i förfärliga förhållanden, skriver 25 organisationer i ett öppet brev till EU:s ledare.

– Jämfört med flyktingläger som jag sett i Afrika är lägren i Europa mycket värre och det skulle man inte tro, fortsätter frivilligorganisationens chef. 12 000 asylsökande är fast på grekiska öar och ytterligare många tusen på fastlandet.

Det har länge rapporterats om självmordsförsök där och självskadebeteenden bland barn. Det har rapporterats om hur människor trängs i kupoltält i vinterkylan vid Medelhavet och om brist på vatten och elektricitet, det vill säga faror nattetid.

Bedömningen om Turkietavtalet, som trädde i kraft den 20 mars 2016, var nödvändigt för att stoppa strömmen av asylsökande efter sommaren-hösten- och vintern 2015-2016 överlåter Oliver Schulz till politikerna.

– Det får de diskutera, säger han.

Men Läkare utan gränser - och det gör också 25 andra frivilligorganisationer - kräver att politikerna tar ansvar för uppemot 20 000 personer.

Turkiet var inget säkert land att träffa ett avtal med, understryker Oliver Schulz. Det gör att ytterst få har skickats tillbaka, vilket egentligen också ingick i EU-Turkiet-avtalet. I stället är människor strandade i Grekland, som är ett land med stora ekonomiska problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista