Brist på polishundar

Polisen: Livräddande insatser försenas

3:17 min

Sedan två år tillbaka har ersättningen vid inköp av polishundar höjts till max 75 000 kr, men trots höjningen kvarstår bristen.

– Hittills kan vi inte se att vi har fått några effekter att vi har fler hundar till oss, säger Jerker Lawesson chef är för Nationella Polishundtjänsten.

Det finns idag totalt cirka 450 polishundar i Sverige.
Polisens nya ersättningsnivå på maximalt 75 000 kronor för inköp av polishundar är nästan en fördubbling från den tidigare maxersättningen på 40 000 kr.

Höjningen infördes för två år sedan i samband med att rutinerna kring hundinköp gjordes om. Numera fastställs inköpsvärdet enligt en kravspecifikation där hundens egenskaper och agerande under tester bedöms och värderas. Men höjningen har alltså inte löst problemet, enligt polisens egen statistik.

– 17 hundar behövs idag till svensk polis och bristen på hundar varierar men ligger dagligen på mellan 10-30 hundar.

Bristen på tjänstehundar inom polisen är en flerårig följetong - och bristen på tjänstehundar har negativa konsekvenser för polisens arbete, enligt Jerker Lawesson.

– Jag har pratat med ett antal medarbetare i räddningsledarfunktioner, där man lokalt inte har kunnat ha en dygnstäckning på hundar. Vilket innebär att när vi har haft en livräddande insats har man inga resurser att sätta på fötter inom en rimlig tid. Man får begära resurs från en annan region och då har vi framkörningstider. Alternativt får man får ringa hem till lediga hundförare och väcka upp dom, och att dom ställer upp på uppdraget.

Klas Johansson är så kallad processägare det vill säga den högsta ansvariga chefen för Polisens tjänstehundar. Han står bakom beslutet om höjningen till 75 000 kronor och han säger nu att det krävs ett långsiktigt arbete för att lösa bristen på polishundar.

– Vi trodde att det skulle ge en rejäl boost i det här arbetet, men det har det inte gjort. Det är ändå viktigt att vi har det handlingsutrymmet och vi har köpt en del hundar som vi inte nått annars. Det är ett långsiktigt arbete som vi jobbar ganska hårt med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista