Kristdemokraternas partistyrelse oenig om SD-öppningen

En rad kristdemokrater i både partistyrelsen och riksdagsgruppen har, enligt vad Ekot erfar, i de interna diskussionerna argumenterat mot att partiet ska öppna för ett samarbete med Sverigedemokraterna. En av dem är alltså Jakob Forssmed, vice partiledare och ekonomisk-politisk talesperson.

Motståndarna har bland annat hänvisat till att dagens besked kommer att försvåra ett borgerligt samarbete i framtiden och att KD i valrörelsen lovade att inte förhandla med SD.

I dag meddelade KD:s partiledare Ebba Busch Thor att partiet i fortsättningen ska kunna göra politiska överenskommelser med såväl Sverigedemokraterna som med Vänsterpartiet. Syftet är att få så brett stöd som möjligt för Kristdemokraternas politik. 

– Jag tror att den största effekten kommer man att märka i utskotten där vi i enskilda sakfrågor kommer att kunna samtala både med Vänsterpartiet, Sverigedemokrater, Miljöpartister och Socialdemokrater i syfte att få genomslag för den politik vi har lovat väljarna att få igenom, säger Ebba Busch Thor. 

Artikeln uppdateras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista