Minimal vinst gör friskolor ointressanta

Det kommer inte att starta några nya friskolor om Socialdemokraterna får igenom ett förslag att hindra stora vinstuttag från friskolor. Det menar Stig Johansson som är vd för Vittra utbildning och styrelseledamot i Friskolornas riksförbund.

– Jag kan tänka mig att alla som funderat på att gå till banken och ta ett lån för att starta några skolor skräms av ett sådant här förslag, säger Stig Johansson.

Skolministern, Ibrahim Baylan, sa i Ekot på fredagen att han ska tillsätta en utredning för att se över hur det ska gå till att hindra friskolor från att ta ut höga vinster.

”Handlar inte om pengar”
Baylan menade att han gärna ser att friskolor som ska få offentliga bidrag måste drivas i en ny bolagsform. En bolagsform som bara tillåter ett minimalt vinstuttag varje år. Men Stig Johansson avfärdar förslaget som valfläsk från socialdemokraterna.

Stig Johansson säger att han inte tror att det kommer att finnas något intresse för att starta friskolor om de inte får ta ut vinster. Men trots hans kritik menar han att drivandet av friskolor inte handlar om pengar.

– Det är valrörelse nu så man försöker väl på olika sätt hitta en fråga att profilera sig på inför valet, säger Stig Johansson.

Finns det något intresse att starta en friskola om man inte får ta ut vinsten?

– Det tror jag inte. Aktieägarna har behov av att få rimlig avkastning på sitt satsade kapital.

Finns det någon annan drivkraft bakom att starta en friskola?

– Ja, visst. Den grundläggande drivkraften för oss är att öka barns livschanser, att de ska få en bra utbildning, säger Stig Johansson, ledamot i Friskolornas riksförbund.

Anders Forsberg
anders.forsberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".