Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

RÅ och polisen kräver speciella utredare

Både riksåklagaren och rikspolischefen vill ha speciella utredare som är specialiserade på internationella brottsutredningar efter att en somalisk polischef släppts i brist på bevis.

Riksåklagaren Fredrik Wersäll tycker att det är ett problem att säkra bevis på så kort tid som krävs enligt svensk lag. Rikspolischefen håller med.

I torsdags släpptes den folkmordsmisstänkte, somaliske polischefen av Göteborgs tingsrätt eftersom bevisen inte räckte för att häkta honom.

Det har fått polisen att fundera över internationella brottsutredningar.

– Polisen kan ha särskilda poliser som är kärnan när det gäller att utreda de här brotten och som förstår sig på de problem och frågeställningar som finns här, säger Stefan Strömberg som är rikspolischef.

Film var viktigt bevis
Det viktigaste beviset för åklagaren som ville häkta den somaliske polischefen misstänkt för folkmord var en videofilm. Enligt anmälarna visade filmen hur tre personer dödades i närheten av den somaliska kuststaden Kismayo 1991 och att polischefen som idag är 57 år, var med när de tre dödades.

Enligt svensk lag har åklagare och polis fyra dagar på sig att bestämma om bevisningen håller för att en gripen och anhållen person ska begäras häktad av en tingsrätt. Det ställer stora krav på snabbhet och när det gäller internationella brott, också att eventuell hjälp och information kan fås fort från utlandet, säger Stefan Strömberg.

– Det här är någonting som har vuxit under årens lopp och vi har kommit underfund med att det sedvanliga sättet att utreda brott kanske inte fullt ut svarar upp mot kraven, säger Stefan Strömberg.

Samarbete förbättras
Därför vill nu rikspolischefen att specialinriktade poliser ska arbeta med internationella brottsutredningar men det gäller även för åklagarna säger riksåklagaren. Dessutom måste samarbetet bli bättre eftersom antalet fall ökar, säger riksåklagare Fredrik Wersäll:

– Vi måste både på åklagarsidan och på polissidan kanske ha lite fastare former för samarbetet och lite mer tydligt avdelade personer för att arbeta med den här typen av ärenden, säger han.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".