EU-toppmöte

EU vill sätta stopp för Kina i offentlig upphandling

1:43 min

EU vidtar åtgärder mot Kina och vill minska Kinas tillträde till den europeiska marknaden. Det här är en linje som Frankrike drivit.

Efter EU-toppmötet i Bryssel under talade Frankrikes president Emmanuel Macron om ett europeiskt uppvaknande.

– Nu är det dags att vakna. Europa kan inte längre vara naivt. För första gången finns en samsyn om att Europa måste kunna stå emot Kina, sa Emmanuel Macron efter EU-toppmötet här i Bryssel.

EU håller på att ompröva sin relation till stormakten Kina. Landet ses inte längre som en ekonomisk möjlighet enbart, utan också som en ekonomisk konkurrent och för att citera EU-kommissionen - en rival.

Det finns en växande oro i Europa för att Kina tar över europeisk teknologi genom uppköp av strategiska företag med hjälp av statsstöd, en säkerhetspolitisk oro över operatören Huaweis utbyggnad av 5G-nät och en växande frustration över att EU inte får tillträde till den kinesiska marknaden.

Därför blåser EU nu liv i ett tidigare förslag om att begränsa Kinas tillträde till marknaden för offentliga upphandlingar, när det gäller stora infrastrukturprojekt som järnvägsnät och 5G i EU, om inte europeiska bolag får samma tillträde.

– För att de ska få tillträde till vår marknad måste vi få tillträde till deras, sa Tysklands Angela Merkel.

Beskedet kommer bara dagar innan Emmanuel Macron, Angela Merkel och kommissionens ordföranden Juncker, ska träffa Kinas ledare Xi Jinping, och bara veckor innan EU och Kina ska ha ett eget toppmöte om den framtida relationen.

Förslaget om att begränsa tillträde till offentlig upphandling har tidigare fallit på grund av motstånd från frihandelsländer som Sverige. Men den här gången finns det stöd även från statsminister Stefan Löfven som tycker att Kina är ett problem.

– Det är ett problem som vi måste adressera i Kina, för så kan det inte vara. Man ska ha tillträde till varandras marknader, säger statsminister Stefan Löfven.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista