Terrorexpert

"Jihadism allt mindre lockande"

2:34 min

Efter terrordåden i Bryssel för tre år sedan är det nu färre som sympatiserar med våldsbejakande islamism, enligt en expert som Ekot pratat med. 

Han beskriver utvecklingen som att jihadism inte längre är på modet.

– Jihadism är inte lika populärt som det var tidigare. Det låter bisarrt men för några år sedan var jihadism ganska coolt. Det var häftigt att säga att man stödde IS, säger Thomas Renard, terrorexpert på tankesmedjan Egmont Institute i Bryssel.

Det har nu gått tre år sedan terrorattackerna, på flygplatsen Zaventem och här på tunnelbanestationen Maelbeek, attacker som tog 35 människoliv och skadade över 300 personer.

Då – på den tiden – var jihadism lockande enligt Thomas Renard, särskilt bland vissa ungdomar som var involverade i kriminalitet.

Men nu, när IS så kallade kalifat har fallit, är det inte längre lika attraktivt. Och antalet personer i Belgien som benämns som radikaliserade har minskat de senaste åren.

– Sedan attackerna för tre år sedan har den belgiska regeringen antagit fler än 30 åtgärder för att hantera och förebygga radikalisering, så landet är i dag mycket bättre rustat för att hantera de personer som anses vara radikaliserade, enligt Renard. Det ska handla om minst 1 000 radikaliserade personer, möjligen fler.

Sedan ett år tillbaka har Belgien också sänkt terrorhotnivån från tre till två, vilket betyder att nya attacker bedöms som osannolika.

IS nederlag har också minskat terrororganisationens förmåga att motivera och organisera attacker.

Samtidigt påpekar Thomas Renard att det fortfarande finns risker. Han påminner om attacken i Liege i maj förra året där tre personer dödades, varav två poliser. Det skedde efter att hotnivån sänkts.

– Personen som utförde den attacken hamnade helt under säkerhetstjänsten radar, konstaterar terrorexperten Thomas Renard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista