Penningtvätt

Få anmälningar om penningtvätt från fastighetsmäklare

1:38 min

Finanspolisen anser att de får in alldeles för få anmälningar om misstänkt penningtvätt från fastighetsmäklare, och ska genomföra en riktad informationskampanj mot mäklarna.

– Vi tror ju att givet riskerna som finns i den här branschen och givet antal fastighetsmäklare så borde det komma in fler rapporter, säger Karin Hylander, som är chef för polisens samordningskansli mot penningtvätt.

– Vi tror att det här beror på att man inte har tillräckligt med kundskap inte tillräckligt med bakgrundsinformation för att hitta de här uppläggen.

De senaste åren har det kommit in 3-4 anmälningar per år från Fastighetsmäklare om misstänkt penningtvätt.

Eftersom det finns cirka 7 000 registrerade fastighetsmäklare, så är det en alldeles för få anmälningar som kommer in, menar man från polisens sida.

Hur många som är rimligt vill Karin Hylander däremot inte spekulera om. Men på ett seminarium om penningtvätt i februari, innan SVT:s Uppdrag Granskning avslöjade misstänkt penningtvätt inom Swedbank, så sa en företrädare för polisen att man hade ett bra samarbete med bankerna. 

Men man konstaterade även då  att det kom in alldeles för få anmälningar från fastighetsmäklare, trots att polisen visste att penningtvätt förekom där.

Hur skulle då penningtvätten i fastighetsbranschen kunna gå till? Ett exempel kan vara att man betalar en säljare svart vid sidan av vid ett köp, för att sedan sälja samma fastighet snabbt, och då få betydligt mer betalt. Vinsten ser då på pappret ut att vara "vita" pengar. 
 
För att få in fler anmälningar, så håller polisen nu också på att utforma en informationskampanj, riktad mot fastighetsmäklare.

– Vi jobbar just nu på att ta fram en vägledning riktad mot fastighetsmäklare. För att ge dem information om deras skyldigheter och information om vad de ska titta efter, vilka tecken som finns för de här misstänkta transaktionerna, och givetvis också hur de ska göra för att rapportera till finanspolisen, säger Karin Hylander, som är chef för polisens samordningskansli mot penningtvätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista