Oklart läge

C: Regeringen duckar om klimatkompensation

1:49 min

Från regeringshåll vill man inte kommentera den förvirring som råder bland statliga myndigheter kring om de får klimatkompensera för resor. Olyckligt, anser Centern.

– Jag tycker att det är synd att regeringen duckar. Det är faktiskt så att både riksdag och regering klimatkompenserar själva, så varför myndigheterna inte skulle kunna göra det tycker jag är konstigt. Det här är något som regeringen borde prioritera, för det är ganska enkelt att genomföra, säger Rickard Nordin (C), klimat- och energipolitisk talesperson.
 
Flera myndigheter som Ekot pratat med har fått beskedet att de inte kan använda anslag till att klimatkompensera för till exempel flygresor. Naturvårdsverket efterlyste för snart ett år sedan ett enhetligt besked från regeringen, men något sådant har inte kommit.

Miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) vill inte kommentera frågan utan hänvisar till tjänstemän på regeringskansliet. Där är svaret att det inte framgår att förvaltningsanslagen får användas för klimatkompensation.

Men det finns myndigheter som klimatkompenserar som till exempel Finansinspektionen, som baserar beslutet på klimat- och energipolitikpropositionen från 2009 och efterföljande budgetproposition. Där slog den tidigare alliansregeringen fast att myndigheter kan klimatkompensera. Men regeringskansliets svar i dag är att det bara gällde 2010 och 2011, innan EU:s utsläppshandelssystem för flygresor var på plats.

Centerpartisten Rickard Nordin är kritisk, om det är så att myndigheter inte får klimatkompensera.
 
– Vi tycker att det är bra att både myndigheter och företag klimatkompenserar och tar ansvar för de resor man gör, så vi vill gärna se mer av sådant, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista