Finska regeringen nöjd med låg alkoskatt

Drygt ett och ett halvt år efter den finska sänkningen av alkoholskatten ser man nu en minskning i konsumtionen och en minskad brottslighet.

– Om man kan se något gott med att sänka skatten på alkohol så är det att vi klarade konkurrensen från Estland kanske till och med lite bättre än vi hade trott, säger Ulla-Maj Wideroos, Finlands biträdande finansminister med ansvar för alkoholfrågor.

Två månader innan de baltiska länderna blev medlemmar i EU 2004, sänkte Finland skatten på alkohol med i snitt 33 procent.

Avgörande för beslutet var tillgången på billig alkohol i Estland och farhågor för en kraftigt ökad brottslighet i samband med alkoholinförsel.

Ingen svart marknad
Nu, drygt ett och ett halvt år efter skattesänkningen, kan den finska regeringen konstatera att det inte längre finns någon svart marknad. Medan den svenska tullen brottas med en mycket stor resandeinförsel av alkohol från utlandet, så har den finska tullen inga problem alls.

Den kraftiga ökningen av konsumtionen i Finland efter skattesänkningen har stannat av, och även misshandel och rattfylla har minskat jämfört med förra året.

– Man kan tydligt se att ökningen har bedarrat. När nymodigheten har gått över landar vi någonstans på en något så när normal nivå, säger Ulla-Maj Wideroos.

Osäkert vilken skillnaden är
Enligt Finlands biträdande finansminister kommer man aldrig få veta hur det hade blivit om man inte sänkt skatten, men skattesänkningen är ett resultat av människors beteende.

– Som politiker hamnar man ibland i situationer där man måste konstatera fakta, det vill säga att människor agerar på egen hand och lyssnar inte på politiker. Alltså måste vi agera utifrån människornas beteende, säger Ulla-Maj Wideroos.

Idag pågår en diskussion om prisförhållandet mellan vin och starksprit blev det rätta.

– Därför att vi ser den här trenden att man dricker mindre vin och mer starksprit. Det gillar vi inte. Om man dricker så är det bättre att man dricker vin istället för starksprit. Det pågår bland folk, men också bland politiker om huruvida vi ska göra något åt detta prisförhållande, alltså skatten på starksprit.

Tycker du att det var ett riktigt beslut att ta 2004?

– Jag är mycket övertygad om att vi gjorde rätt, säger Ulla-Maj Wideroos.

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".