Kryssning inte bara för de rikaste.

Kryssning nya trenden för vinterresan

Charterbranschen går en ljus vinter till mötes. Resorna säljer som smör i solsken och fem procent fler än förra året åker på charter i vinter. Den trend som ökar snabbast är kryssningar, något som gått från lyx för seniorer till överkomligt också för yngre par.

I vinter ger sig 600 000 svenskar ut på charterresor. Det är en ökning med fem procent från förra året, som också det var ett starkt år. Låga räntor och bra dollarkurser har gjort förutsättningarna för att resa goda.

Enligt Marie Johansson, som är marknadschef på resesäljaren Ticket, så är Thailand tillbaka i toppen.

Men det som ökar snabbast är kryssningar. Kryssningarna har fördubblats på tre år och Ticket räknar med ännu en fördubbling till 2007.

Kryssningar ökar kraftigt
Fritidsresors kryssningar har ökat med 200 procent bara i år, och enligt informationsdirektör Lottie Knutson så är det de yngre som väljer fartygshytten.

– Det är oerhört efterfrågat. Det har kommit en helt ny generation kryssningsfartyg som inte är riktigt så lyxiga, inte så fina i kanten. Därmed har de passagerare som var stenrika blåhåriga amerikaner i 90-årsåldern försvunnit. Så 95 procent är européer, yngre människor.

Ännu ett dyrt nöje
I år väntas 20 000 svenskar åka på kryssning i framförallt Röda havet, Medelhavet och Karibien.

Pavan Khosravi och Saman Alea Nazeri i Stockholm ska resa till Egypten. De skulle gärna pröva en kryssning men då får priserna gå ned först.

– Självklart. Det finns ju en Nilenkryssning i Egypten, men inte den här gången, säger Saman Alea Nazeri

– Det är lockande. Äventyrligt och kul, men då krävs också pengarna, så en sista minuten till Egypten känns mer aktuellt just nu, säger Pavan Khosravi.

Andreas Öbrink
andreas.obrink@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".