Ny rapport

Alkoholmonopolet får inte svenskarna att dricka mindre

2:09 min

Det visar en ny rapport från ESO- Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi- som presenteras på DN debatt idag.

– För det första verkar man inte nå målen inom alkoholpolitiken, det handlar om att man ska minska alkoholkonsumtionen men istället har den på lång sikt ökat, säger ESO-Utredaren David Sunden som menar att alkoholpolitiken misslyckats med sin uppgift.

Dessutom menar ESO-utredaren David Sundén att staten tappat kontrollen över alkoholmarknaden eftersom en femtedel av alkohol svenskarna dricker är införd från andra länder eller är hemtillverkad.

– Man kan jämför det med spelmarknaden där 15 procent av all konsumtion skedde utomlands. Då sa man att det var Vilda västern marknad och att man skulle omreglera den. 

Men svenskarna dricker ju minst alkohol i EU, även om man räknar in den införda spriten – är inte det ett tecken på att alkoholpolitiken fungerar? 

– Man skulle kunna tro det, men nivåerna på alkoholkonsumtionen i övriga länder kan förklaras med att de har ett lägre pris, säger David Sundén. 

Syftet med att avskaffa alkoholmonopolet är att svenskarna ska dricka mindre, inte mer. För som det är i dag betalar konsumenterna inte fullt ut för det som alkoholen orsakar samhället, framhåller David Sunden. Därför föreslår han inte liberalare öppettider eller sänkta alkoholpriser.

– Det finns ingen anledning till att priserna ska sänkas för att man tar bort alkoholmonopolet. Det är viktigt att hålla kvar vid de gamla principerna och fortsätta använda alkoholskatten.