Kinesiska investeringar splittrar EU-länder

1:30 min

Samtidigt som misstänksamheten mot kinesiska investeringar växer i EU besöker den kinesiske ledaren Xi Jinping Frankrike, och träffar EU-representanter i Paris under tisdagen.

EU förväntar sig starkare handel med Kina på grund av handelskriget mellan Kina och USA, men diskuterar samtidigt åtgärder för att hindra kinesiskt inflytande. EU:s budgetkommissionär Günther Oettinger har bland annat föreslagit att EU ska kunna lägga in sitt veto mot stora ekonomiska uppgörelser med Kina.

Under Xi Jinpings pågående Europaresa har Italien skrivit under samarbetsavtal med Kina om det kinesiska infrastrukturinitiativet som också kallas de nya sidenvägarna, och som ska finansieras av Asiatiska infrastrukturbanken i Peking. Italien har därmed blivit det första av de västligt orienterade så kallade G7-länderna som officiellt deltar i sidenvägsprojektet.

En annan av de överenskommelser som skrevs under i Italien gör att kinesiska investerare inom några veckor ska kunna börja att köpa upp skulder i Italien, genom så kallade panda-värdepapper, som ska ges ut av en statsägd italiensk bank. Italien hoppas också på kinesiska investeringar i bland annat hamnen i Palermo, som Xi Jinping besökte förra veckan.

I andra EU-länder har misstron mot Kinas investeringar ökat, både av rädsla för stora skulder och för att den kinesiska regeringen ska sprida sitt politiska inflytande. Även i Italien kantades Xi Jinpings besök av kontrovers. En italiensk journalist sade sig ha uppmanats på ett hotfullt sätt av en tjänsteman från den kinesiska ambassaden under besöket i presidentpalatset i Rom att sluta skriva negativt om Kina. Tidningen Il Foglio svarade med en artikel med rubriken ”Vi är inte i Peking”.

Skepsisen mot Kina i EU hindrade inte att flera handelsavtal skrevs under mellan Frankrike och Kina i går. Bland annat en stor beställning av passagerarflygplan värd uppskattningsvis 30 miljarder euro hos den franska tillverkaren Airbus.

I början av april ska Kinas och EU:s representanter träffas i Bryssel för ett toppmöte. Då förväntas EU ställa krav på Kina, bland annat för att europeiska företag ska få en mer jämställd tillgång till marknaden i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista