Analys

Svårt läge för många inför EU-valet

2:25 min

Det ser mörkt ut för flera partier i Novus första opinionsmätning inför EU-valet, säger Ekots politiska kommentator Fredrik Furtenbach. Framförallt gäller det Liberalerna och Feministiskt Initiativ.

– Stödet för Liberalerna är halverat i den här mätningen. Och läget blir mycket värre av att partiet fortfarande strider internt kring vilken huvudkandidat de ska ha i valet, och att det är ont om välkända och populära liberaler politiker att välja mellan. Till det kommer att partiet är splittrat kring sin politiska riktning och osäkerheten kring vem som blir partiledare.

– Feministiskt initiativ har i och för sig en plats i parlamentet vilket förstås är en stor fördel, bland annat kommer kandidaten Soraya Post att få vara med i mediernas utfrågningar. Men intresset för FI är mycket mindre nu än för fem år sen och partiet misslyckades i riksdagsvalet. Mycket av intresset har cirklat kring Gudrun Schyman, som lämnat partiledarposten.

För Moderaterna och Socialdemokraterna kan läget vara sämre än det ser ut i mätningen, säger Fredrik Furtenbach.

– Erfarenheten är att de tenderar att minska under valrörelsen. Särskilt Socialdemokraterna är notoriskt dåliga valspurtare generellt.

För Kristdemokraterna och Vänsterpartiet är mätningen goda nyheter, stödet ökar starkt. För dem tror Fredrik Furtenbach att en stor del av orsaken handlar om inrikespolitik.

– De har en framgångsvåg i svensk politik. Särskilt Kristdemokraterna har stigit kraftigt i de vanliga mätningarna som handlar om riksdagsval. Det  påverkar med all sannolikhet även opinionen inför EU-valet.

– Även Sverigedemokraterna går också fram rejält i den här mätningen, men frågan är hur valrörelsen kommer att påverka dem. De ser ut att bli ett slags huvudfiende för flera andra partier, och det kan vara en fördel. Men deras väljare deltar mera sällan i EU-val och det har drabbat dem tidigare. Sverigedemokraterna är det enda parti som har en övervikt av väljare som vill att Sverige lämnar unionen helt.

Generellt finns flera skillnader gentemot opinionen i riksdagsval, och de kommer öka, tror Fredrik Furtenbach.

– Väljarna har lärt sig att EU-valet handlar om något annat än riksdagsvalen, och prioriterar andra frågor. De enskilda kandidaterna är också viktigare. Men fortfarande är intresset klart lägre än för riksdagsvalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista