EU-valet

Så svarade Vänsterpartiet om lobbyism

Såhär svarade partierna:

- Kommer du att frivilligt berätta vilka lobbyister du träffar?
- Varför/varför inte?

Enligt ett nytt regelverk som trädde i kraft den 11 februari måste ledamöter som är föredragande, skuggföredragande och utskottsordförande offentliggöra alla planerade möten med företrädare för intressegrupper som finns i det så kallade öppenhetsregistret.

Öppenhetsregistret är en offentlig databas över organisationer som försöker påverka EU-institutionernas lagstiftnings- och beslutsprocesser. Även andra ledamöter bör offentliggöra sina möten, enligt de nya reglerna.

Malin Björk:
– Ja. Det handlar om att förvalta det förtroende som jag och alla andra EU-parlamentariker har fått från våra väljare. Det ska aldrig råda något tvivel om vems intressen jag representerar och jag ska aldrig behöva känna att jag måste dölja vilka personer jag träffar.

– Sedan träffar jag ganska sällan privata, vinstdrivande företag i mitt arbete, utan det rör sig nästan bara om organisationer som arbetar för fackliga rättigheter, klimaträttvisa, flyktingars, kvinnors eller hbtq-personers rättigheter.

Ana Rubin:
– Ja. I de fall jag träffar sådana, har jag inget problem att redovisa det. Vänsterpartiet har länge drivit på för större öppenhet och redovisning av kvitton och möten med lobbyorganisationer, så det är en självklarhet för mig att göra det.

Deniz Butros:
– Självklart. Lobbyisterna har enormt inflytande i EU, delvis på grund av inbyggda systemfel som exempelvis detaljbeslut som tas på politikernivå, delvis för att man alltför länge haft möjlighet att påverka i slutna rum. Jag tycker det är ett steg i rätt riktning att fler ska redovisa vilka organisationer/företag de träffar. Det borde alla parlamentariker göra oavsett.

Nina Broman:
– Ja, självklart. Det ska finnas öppenhet och transparens.

Hanna Gedin:
– Ja. Lobbyisterna har alldeles för stort inflytande över politiken. Väljarna behöver få insyn i vem som styr politiken för att kunna hålla sina förtroendevalda ansvariga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista