EU-valet

Så svarade Sverigedemokraterna om lobbyism

Såhär svarade partierna:

– Kommer du att frivilligt berätta vilka lobbyister du träffar?
– Varför/varför inte?

Enligt ett nytt regelverk som trädde i kraft den 11 februari måste ledamöter som är föredragande, skuggföredragande och utskottsordförande offentliggöra alla planerade möten med företrädare för intressegrupper som finns i det så kallade öppenhetsregistret.

Öppenhetsregistret är en offentlig databas över organisationer som försöker påverka EU-institutionernas lagstiftnings- och beslutsprocesser. Även andra ledamöter bör offentliggöra sina möten, enligt de nya reglerna.

Peter Lundgren:
– De lobbyister vi har träffat de första fem åren i Europaparlamentet är lätträknade men ja, naturligtvis kommer vi vara helt öppna med vilka lobbyister vi har träffat.

Jessica Stegrud:
– Ja, även om lobbying delvis är en del av en parlamentarikers vardag så är det rimligt att öppet redovisa vilka möten som genomförts och jag har därför ambitionen att kalenderföra och löpande redovisa detta.

Charlie Weimers:
– Jag kommer att dokumentera mina möten med lobbyister så att det ska finnas möjlighet till insyn.

Kristina Winberg:
– Jag träffar mycket sällan lobbyister överhuvudtaget men när jag gör det är det ingen hemlighet och är helt öppen med detta.

Johan Nissinen:
– Självklart kommer vi vara öppna med vilka lobbyister vi träffar. Transparens och öppenhet är viktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista