Blivande ordförande vill ha reallöneökning i stark industri

Det ser inte ut att bli några krav på kraftiga löneökningar för metall- och industriarbetarna när nästa avtalsrörelse drar i gång om ett år. Det trots metallarbetarnas missnöje med att tjänstemännen de senaste åren har fått högre löneökningar än arbetarna.

– Jag vill inte ge mig in i någon sifferexercis på hur mycket det ska bli i nästa avtal, men vi ska ha några principer väldigt klara för oss; det ena är det att våra medlemmar ska ha en reallöneökning, och det andra är att vi ska ha en stark industrisektor i Sverige. Det får vara utgångspunkten för vilka avtal vi sluter, säger Stefan Löfven, det nya fackförbundet IF Metalls blivande ordförande, i Ekots lördagsintervju.

KI: arbetsgivarna klarar mer
Under de senaste åren har löneökningarna i Sverige legat på ungefär tre procent per år. Häromveckan presenterade statliga konjunkturinstitutet en prognos där de drog slutsatsen att de svenska företagen klarar löneökningar på i snitt fyra procent under de kommande tio åren.

Samtidigt finns ett stort missnöje bland många metallarbetare mot att tjänstemännen inom industrin fått högre löneökningar än arbetarna under de senaste åren. Stefan Löfven, som efter årsskiftet blir ordförande för drygt 450 000 medlemmar när Metall och Industrifacket går samman, väljer ändå att ha en försiktig framtoning när det gäller lönekrav.

– Folk ska få mer köpkraft, men det är också viktigt att tänka på att eftersom vi har hög arbetslöshet måste vi också tänka på hur vi stärker svensk industris konkurrenskraft. Vi ska klara både ock, säger Stefan Löfven.

Inget stöd för politisk strejk
Bland många fackligt aktiva har avskedandet av klubbordföranden för tunnelbaneförarna i Stockholm, Per Johansson, väckt mycket ilska. Hans fackförbund SEKO undersöker nu möjligheterna att utlysa en politisk strejk i protest mot avskedandet. Inom LO finns många som vill för att fler förbund i så fall ska stödja en sådan strejk. Men Stefan Löfven är mycket skeptisk.

– Man ska vara väldigt, väldigt försiktig med politiska strejker. Det ska vara i yttersta nödfall, när det är något väldigt allvarligt på gång, och vi hade det inte när det diskuterades försämringar i arbetsrätten på 90-talet, när vi ändå demonstrerade mot den sittande regeringen och gjorde det tydligt vad vi tyckte. Men politisk strejk är inget förstahandsval, inte.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".