Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Barn fick utvärdera hur barnkonventionen följs

En grupp på femtio barn och ungdomar har sedan i höstas utvärderat hur FNs barnkonvention följs i Sverige.
Sedan i höstas har gruppen utvärderat hur FNs barnkonvention följs i Sverige och på fredagen redovisade de sitt arbete för barnminister Ingela Thalén. Omdömet är att Sverige i stort sköter sig bra men att det fortfarande finns mycket att göra. Det tycker bland annat Gabriel Ehrling, 16 år. - Det är klart att det finns saker som inte är perfekta, till exempel att främlingsfientligheten har ökat och att ungdomar inte alltid får säga vad de tycker och tänker, säger Gabriel Ehrling. Många kände missbrukare Gabriel Ehrling bor i Åsgarn utanför Avesta och han är en av 50 barn och ungdomar runtom i landet som ingår i en referensgrupp som ska se hur FNs barnkonvention följs där de bor. För att få veta har de bland annat gjort enkätundersökningar i skolan, berättar Hanna Albertsson, också hon från Avestatrakten. - Bland annat hade vi en fråga om man kände någon som missbrukar, och nästan alla svarade ja, säger Hanna Albertsson. Och det är ju inte bra, man mår ju inte bra av att vara i kontakt med sådant. Barnombudsmannen, BO, riktar lite hårdare kritik mot Sverige än vad ungdomsgruppen gör. Enligt BO klarar inte Sverige att uppfylla kraven som ställs för barn med funktionshinder, mobbade barn och barn med psykosociala problem. Att många barn mår dåligt och inte i tillräcklig utsträckning kan göra sina röster hörda. Vilket är jätteviktigt, säger Hanna Albertsson. - Jag tycker det är viktigt att folk lyssnar på oss och tar oss på allvar, säger Hanna Albertsson. Att de inte bara säger att de också varit ungdomar så de vet. För samhället utvecklas, och de vet inte alls hur det är att vara ungdom nu. ''Observanta som bara den'' FNs barnkonvention har gällt i Sverige sedan 1990, och var femte år ska regeringen lämna in en rapport till FNs barnkommitté om hur bra eller dålig Sverige är på att leva upp till barnkonventionen. Ungdomsgruppens arbete ska ingå i den rapporten. Och på fredagen berättade de för barnminister Ingela Thalén om sina resultat. - De här ungdomarna är ju observanta som bara den, säger Ingela Thalén. De ser massor. Lyssnar vi bara på det de så har vi ju goda möjligheter att förbättra och förändra det som inte är bra.
Mari Forssblad
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".