Populär sexualupplysning

”Viktig kunskap för ungdomar att ta del av”

1:54 min

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen tycker det är bra att folk i andra länder hittat till den sexualupplysnings-sajt, som drivs på uppdrag av regeringen.

Som Ekot berättade i dag är 80 procent av besöken på sex-och samlevnadssajten från utlandet, bland annat från länder i Mellanöstern.

– Det känns väldigt positivt, att den här sajten också har nått ungdomar runtom ute i världen, Åsa Lindhagen, som är ansvarig för sajten.

Vad kan det betyda?

– Jag tror det kan betyda oerhört mycket, jag tror det är väldigt viktigt för de ungdomar som får ta del av den här informationen.

På webbsidan Youmo.se finns information om kroppen, sex och relationer på flera olika språk. Bland annat arabiska, dari och somaliska.

Målgruppen är unga asylsökande och ungdomar som nyligen fått uppehållstillstånd i Sverige.

Men de flesta besöken kommer från utlandet. Många surfar in här från Iran, Saudiarabien, Afghanistan och Irak. Mest läst är en text på arabiska om det kvinnliga könsorganet.

Och sajten förmedlar inte bara fakta, utan tar också upp saker som det kan finnas olika uppfattningar om i olika kulturer. Här slås fast att det är helt okej att onanera och ha samkönat sex, och att alla har rätt att gifta sig med vem de vill.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen tycker det är bra att sådana värderingar sprids.

– Det är frågor där Sverige har en viktig roll att spela, internationellt, säger hon.

Och Åsa Lindhagen menar att den här sajten kan fungera som ett komplement till det svenska biståndsarbetet.

Sverige ger bistånd till många projekt runtom i världen, där unga informeras om sex och hälsa. Men i Iran har Sverige inga biståndsinsatser. Och i just Iran fick den svenska sex- och samlevnadssajten över 260 000 besök förra året.

– Det här är en väldigt bra plattform för att nå ut så att fler kan få del av detta.

Ser du något problem med att den svenska regeringen sprider information som andra länders regeringar inte vill att deras ungdomar ska ta del av?

– Ja, vi har ju olika uppfattningar i de här frågorna och där är det viktigt för Sverige att föra en feministiskt utrikespolitik, och stå upp för de här frågorna. Min utgångspunkt är att det här är viktig kunskap för ungdomar att ta del av, säger Åsa Lindhagen.

Så många besöker Youmo.se

1. Iran 261 234
2. Sverige 125 175 
3. USA 66 066 
4. Egypten 61 144 
5. Saudiarabien 38 434 
6. Afghanistan 36 806 
7. Tyskland 30 817 
8. Storbritannien 34 925 
9. Irak 34 862
10. Algeriet 28 300
11. Marocko 26 082
12. Turkiet 25 641

Siffrorna anger antalet besök under år 2018.

Källa: Företaget Inera, som driver sajten på uppdrag av regeringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista