Handel med smugglade spädbarn ökar

Smuggling och handel med bebisar misstänks vara en ny gren av trafficking som ökar. I Frankrike har sju små bebisar, som sålts av en liga i Bulgarien, återfunnits av polisen. Sannolikt har ligan sålt små barn även till andra länder.

De sju små barnen, som numera är omkring 18 månader, har alla blivit väl omhändertagna av sina franska adoptivföräldrar.

23-årige Mayas barn kidnappades
Men den biologiska bulgariska mamman till ett av dem har sannolikt mått desto sämre. Det är via henne som fransk polis kommit ligan på spåren.

Den 23-åriga Maya uppsöktes före förlossningen av några landsmän, som försökte övertala henne att sälja sin baby, men Maya vägrade. Ligan valde då i stället att kidnappa den nyfödde pojken, som är en av de små som nu hittats igen.

Barnen kommer ofta från fattiga bulgariska zigenarfamiljer. Smugglarna betalar 4 000 – 20 000 kronor per baby, som sedan säljs för 50 000 eller 60 000 kronor beroende på kön.

I flera fall har ligan smugglat den gravida mamman till Frankrike för att föda här och därmed ge barnet fransk nationalitet.

Baby-trafficking ökar i världen
Andra barn ska ha sålts i Grekland och Italien, enligt en bulgarisk tidning.

Inom Europarådet pågår just nu en undersökning kring handeln med bebisar efter uppgifter om att flera nyfödda försvunnit i Ukraina. Där ska flera friska kvinnor ha fött barn, som sedan förklarats döda utan mammorna någonsin fått någon kvarleva.

Misstankarna finns att baby-trafficking, som det kallas, ökar i världen. I Kina till exempel granskar polisen en misstänkt internethandel med bebisar.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".