Svårt att stoppa kemikalier i jordbruket

Miljöministern är oroad över att hon och hennes kollegor kommer att upprepa historiska misstag vad gäller kemikalier i jordbruket. Lena Sommestad säger till P1:s Kaliber att Sverige kämpar i motvind inom EU när det gäller att minska bruket av bekämpningsmedel.

Till exempel är okunskapen enorm vad gäller den mängd olika medel som är i omlopp.

– Det rör sig om 30 000 kemikalier ungefär, de allra flesta vet vi ingenting om, säger Lena Sommestad.

Svårt uppnå giftfri miljö
Trots politiska beslut om att minska kemikaliebruket, ökar användningen i Sverige. Miljöministern tror att målet om en giftfri miljö kommer att bli oerhört svårt att nå.

När bekämpningsmedlet Hormoslyr användes ymnigt på 60- och 70-talet i jordbruket beskrevs det som ett undermedel. Sedan visade det sig cancerframkallande och totalförbjöds.

Blundar för risker
Experter på området som Kaliber pratat med, säger att vi blundar för liknande risker idag, och att den ”försiktighetsprincip” som varit grundläggande i svensk kemikaliepolitik, håller på att urholkas. Och miljöministern håller med.

– Det finns fog för den oron i den diskussion som pågår idag på EU-nivå. Vi driver från svensk sida väldigt starkt att det som ska avgöra om ett ämne får användas, det är de egenskaper ämnet har, man ska inte behöva bevisa att det också har haft effekter på människors hälsa till exempel, utan det ska räcka med de inneboende egenskaperna.

– Det är väldigt många som driver en annan linje idag, man vill ha bevis för att det är en stor exponering, och att det som verkligen har effekter. Men så högt ställda krav kommer vi ha väldigt svårt att fasa ut, och då kommer vi att få den typen av skador som vi har sett tidigare, som just berodde på att vi inte kunde kartlägga effekterna, säger Lena Sommestad.

Kristina Hedberg, P1 Kaliber
kristina.hedberg@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".