Vattenskyddsområden

Kräver lag för att skydda vattentäkter

1:49 min

Branschorganisationen Svenskt Vatten anser det finns stora brister i skyddet av dricksvattnet i Sverige och tycker att det ska vara ett lagkrav på att inrätta vattenskyddsområden för alla allmänna vattentäkter.

P1-programmet Kalibers granskning visar att dricksvatten för upp emot 1,5 miljon svenskar saknar ett viktigt skydd vid källan. Nästan var tredje vattentäkt saknar vattenskyddsområde. Pär Dalhielm är vd för Svenskt Vatten.

– Jag tycker inte att vi kan äventyra människors hälsa genom att hoppas att det går bra. Utan krav behövs. Vi behöver ett skydd.

Hur starkt är skyddet för dricksvattnet i Sverige?

– Just nu väldigt svagt av flera skäl. Många vattentäkter saknar skydd i över huvud taget, många, hälften, har gamla skydd, säger han.

Det finns idag inget lagkrav på att inrätta vattenskyddsområden. Men det finns starka rekommendationer och uppsatta mål för det. Enligt EUs direktiv för dricksvatten skulle det finnas ett erforderligt skydd kring alla allmänna vattentäkter senast 2015. Och enligt Sveriges miljömål för 2020 bör alla allmänna vattentäkter ha ett vattenskyddsområde. Men det målet kommer vi inte att klara, enligt myndigheten Sveriges Geologiska Undersökning, SGU.

Det är kommunerna och länsstyrelserna som har ansvar för att inrätta vattenskyddsområden idag.

Susanna Hogdin på Havs- och vattenmyndigheten säger att ett lagkrav skulle göra att arbetet med vattenskyddsområden prioriteras. 

– Jo, det skulle vara en fördel om det blev en tydlighet i det så klart. Sen skulle det bli lättare att jobba och prioritera upp frågan naturligtvis om det är en skyldighet. Så det skulle avhjälpa en hel del, lite så där systemfel som ligger inbyggda i sättet som vi jobbar idag. Men sen så vill jag också understryka att bara för att du inrättar ett vattenskyddsområde så är det du inte hemma, du behöver ju jobba även på andra fronter för att det här ska fungera fullt ut.

Dricksvattenutredningen föreslog i sitt betänkande till regeringen för tre år sen att det borde vara just ett lagkrav på att allmänna vattentäkter ska ha ett vattenskyddsområde.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista