ARVODEN OCH KOSTNADER

EU-parlamentariker lovar mer öppenhet

2:32 min

I dag får alla EU-parlamentariker 45 000 kronor i månaden för att täcka kontorskostnader, pengar som de inte behöver redovisa med ett enda kvitto. I en enkät som Ekot skickat till partiernas fem toppkandidater lovar alla en viss öppenhet med hur de använder pengarna.

Liberalernas andranamn, Said Abdu, vill ha maximal öppenhet.

– Jag tycker att det är viktigt att man är transparent gentemot sina väljare. Därför kommer jag självklart att redovisa mina kvitton öppet.

En ledamot i EU-parlamentet får alltså 45 000 kronor i månaden, skattefritt, som de inte är skyldiga att redovisa. Tanken är att pengarna ska gå till utgifter som har med jobbet som parlamentariker att göra.

Det kan till exempel användas till kontor i hemlandet, trycksaker eller till att ordna konferenser.

Men eftersom det inte finns några krav på öppenhet går det inte att granska hur pengarna används. Och när Svenska Dagbladet bad de 20 svenska parlamentarikerna att "i den svenska offentlighetsprincipens anda" visa upp sina kvitton var det bara miljöpartisterna, vänsterpartisten och ledamoten i Feministiskt initiativ som gjorde det.

Alice Bah Kuhnke är förstanamn för Miljöpartiet och hon tänker fortsätta med öppenheten.

– Ja, för mig är det självklart. Och ett enkelt sätt att bygga tillit till väljarna, säger Alice Bah Kuhmke.

Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna svarar i Ekots enkät att de kommer att ordna interna system med revisorer som granskar utläggen.

Även i de partierna finns det kandidater som tänker redovisa sina kvitton öppet, men kristdemokraternas förstanamn Sara Skyttedal tänker inte göra det.

– Det handlar om att det här delvis är strategiska utgifter, som handlar till exempel om vilka seminarier man arrangerar och liknande. Det finns alltså goda skäl till att den här typen av stöd inte visas för ens politiska fiender.

Europeiska journalister som har försökt granska hur kontorspengarna används har kunnat visa både på felaktig användning av pengar och sett tecken på att en del parlamentariker helt enkelt behåller pengarna själva.

Men svaren till Ekot lovar alltså mer internkontroll och större öppenhet från svenska parlamentariker i framtiden.

Det gäller även Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna där Heléne Fritzon är förstanamn.

– Utgångspunkten är att vi ska ha ett transparent system för redovisning. Sedan får vi återkomma till hur det ska utformas, men det är absolut vår utgångspunkt, säger Heléne Fritzon.

Efter vår publicering har pressekreteraren till Liberalernas EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic hört av sig och meddelat att även Selimovic följer de andra nuvarande ledamöter som kan tänka sig att öppet redovisa sina kvitton.