EU-parlamentsvalet

Miljöfrågan tar plats i franska valrörelsen

2:09 min

Flera av partierna som ställer upp i EU-parlamentsvalet i Frankrike har miljöprofil. Men toppkandidaten på listan för det franska miljöpartiet EELV - "De gröna" säger till Ekot att Frankrike ligger långt efter i frågan om miljöhänsyn.

– Det är sant att alla pratar om miljön, men de mål som har satts upp, respekteras inte, varken för koldioxidutsläppen eller luftföroreningarna, säger Yannick Jadot, toppkandidat för Europe Écologie les Verts eller De gröna.

På ett pressmöte här i Paris säger han att president "Macron är bra på att hålla vackra tal om miljön. Men i handling märks – ingenting".

Miljöengagemanget sätter prägel på det franska EU-valet. Macrons parti Republiken på väg har rekryterat den franske chefen för Världsnaturfonden till sin lista. Socialistpartiet samarbetar med det gröna initiativet Place publique. Två andra vänsterpartier har också miljöprofil. Men nåt samarbete mellan partierna blir det inte, enligt Yannick Jadot.

En utlösande faktor för miljöintresset, var när den respekterade Nicolas Hulot avgick som miljöminister i augusti, delvis i protest emot industrilobbyn, som han sa.

Sedan dess har klimatdemonstrationer samlat tiotusentals deltagare. Och fyra miljöorganisationer har stämt franska staten för brist på agerande i miljöfrågan. Till och med bland proteströrelsen De gula västarnas profiler, finns ett stort miljöintresse och i regeringens landsomfattande debatturné, Le Grand Débat, har miljöfrågan väckt stort engagemang.

Pieyre-Alexandre Anglade, parlamentsledamot för Republiken på väg, försvarar regeringens politik och framhåller att man beslutat lägga ner kolkraftverken.

– Vi hade säkert kunnat göra mer, men det återstår fortfarande tre år av mandatperioden, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista