Finland bygger ut kärnkraften

Finlands riksdag sa på fredagen ja till att bygga ytterligare en kärnkraftsreaktor i landet. Nästan alla riksdagspartier och den finländska samlingsregeringen har varit splittrade i frågan.
En som är för mer kärnkraft, är den socialdemokratiske statsministern Paavo Lipponen. - Det finns alltid för- och nackdelar med båda alternativen, säger han. - Men särskilt när det gäller att hantera nivåerna av utsläpp från fossila bränslen och att trygga energiförsörjningens mångsidighet i Finland är det här beslutet säkert bättre. Men det är inte bara för att kärnkraften minskar de fossila utsläppen och gör det lättare att uppfylla Kyoto-protokollets villkor som Paavo Lipponen och den finländska riksdagsmajoriteten vill bygga ytterligare en, en femte, kärnreaktor. Det handlar också om att minska landets beroende av Ryssland varifrån Finland importerar 50 procent av sin energi. Rysskräck, tycker Finlands miljöminister Satu Hassi som är emot kärnkraftsutbyggnaden. - Någon slags rädsla för Ryssland var en av de viktigaste känslorna för argumenteringen för kärnkraften, säger hon. Under debatten har många pekat på vad dagens beslut ger för bild av Finland som det enda landet i Västeuropa som bygger ut kärnkraften. Statsminister Paavo Lipponen vill komplettera den bilden: - Finland är inte något kärnkraftsparadis. Även efter det här beslutet finns många länder, inklusive Sverige, där kärnkraftens andel i elproduktionen är större. Dagens beslut är inte detsamma som byggstart. Nu skall en grupp företag kallad Industrins Kraft börja projektera och sen söka bygglov för kärnkraftsreaktorn som skall placeras vid något av dom nuvarande två kärnkraftverken. Och det är i samband med den behandlingen av dom här mer konkreta planerna som kärnkraftsmotståndarna nu sätter sitt hopp till ett nej.
Christer Fridén, SR:s korrespondent i Helsingfors
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".