Erosion och översvämningar

Kommuner tar för lätt på klimatrisker

2:31 min

Kommuner tar i vissa fall för lätt på klimatrisker, som erosion eller översvämningar. Det anser många länsstyrelser som därför varje år underkänner ett antal detaljplaner.

Årligen underkänner länsstyrelserna ett antal kommunala detaljplaner som de anser har missat klimatrisker.

Ett exempel gäller ett strandnära fritidshusområde söder om Åhus, som länsstyrelsen i Skåne anser obeboeligt på sikt.

Hundratals fritidshus klättrar tätt på de tallklädda sanddynerna. Ett attraktivt stugområde sen det byggdes på 40 talet, enligt Peter Johansson, moderat kommunalråd i Kristianstad.

Men området ligger lågt i förhållande till havet strax intill.
Kristianstads kommun vill ge fritidshusägarna lov att bygga husen större, på villkor att husen byggs så att golvytan hamnar på högre nivå. Detta kräver en ny detaljplan.

– Den vi nu har ger ingen möjlighet alls att ställa krav på vilken nivå man ska lägga färdigt golv på, säger Peter Johansson.

– Det är ju på den nivå den gamla stugan ligger på, det kan vara en halvmeter över havet. Med de nya detaljplanerna ställer vi krav på 3,20 meter, då blir husen säkra att bo i i framtiden, säger Peter Johansson och Kristianstads kommun.

Men Länsstyrelsen Skåne håller inte med, utan pekar på risken att
området ändå blir obeboeligt.  Havet kommer stiga så högt att vägar blir ofarbara.

Länsstyrelsen anser att det på sikt kan bli nödvändigt att dra tillbaka all bebyggelse från låglänta områden, och planlägga ny bebyggelse på andra säkrare ställen.

Därför är det fel av kommunen att tillåta större fritidshus, säger länsstyrelsens vattenstrateg Pär Persson:

– Ju mer man permanentar, desto  svårare blir det att flytta bebyggelse framöver, säger Pär Persson.

Det här ärendet väntar nu på avgörande hos regeringen.

Där hamnar de flesta av de cirka 20 detaljplaner som länsstyrelserna har upphävt under åren 2015 till 2017. De har underkänts för att platserna anses olämpliga med hänsyn till klimatrisker, och risken för olyckor eller människors säkerhet. 

På Boverket arbetar Anders Rimne med vattenfrågor, säkerhet och samhällsplanering. Han menar att det saknas en gemensam strategi för hur myndigheterna ska bedöma klimatrisker.

– Jag kan tänka mig att frågor kopplade till klimatrelaterade risker, och kanske framförallt kopplade till stigande havsnivåer, kommer att behöva prövas för att hitta en bra nivå på hur man ska tänka vad gäller stigande hav.

– Det är inte helt uppenbart hur man ska hantera de här frågorna kopplade till en förändrad verklighet och till klimatförändringar, säger Anders Rimne på Boverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista