Energiöverenskommelsen

"Energiöverenskommelsen ligger fast"

1:01 min

Kärnkraftens framtid är på väg att bli ny en stridsfråga. Både Moderaterna och Kristdemokraterna trycker på regeringen. M-ledaren Ulf Kristersson kräver ändringar i Energiöverenskommelsen för att möjliggöra för mer kärnkraft.

Men överenskommelsen ligger fast säger statsminister Stefan Löfven.

– Vi har en överenskommelse mellan fem partier, och den ligger. Vi har fått den efter ganska långa förhandlingar, säger Stefan Löfven.

Det var för tre år sedan som regeringspartierna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Moderaterna ingick en energiuppgörelse. Den slår fast att målsättningen ska vara 100 procent förnybar energi från 2040. Den innebär inget stopp för kärnkraften.

Moderaterna och partiledaren Ulf Kristersson anser att investeringsviljan i kärnkraft hotas. Detta eftersom det finns en otydlighet i målsättningen. Moderaterna vill att ordet förnybar byts ut mot ordet fossilfri. Detta skulle enligt Kristersson ge en signal till marknaden att det finns stöd för kärnkraften långt efter 2040.

– Det finns inget förbud mot kärnkraft i den överenskommelsen. Vi har slutit en långsiktig energiöverenskommelse som har varit till gagn för det svenska näringslivet och för Sverige, säger Stefan Löfven och fortsätter:

– Vi var utan en sådan i decennier. Vi fick till den, alla partier bjöd till och då ska vi vara rädda om den. Om Moderaterna nu är villiga att riskera en långsiktig energiöverenskommelse så är det allvarligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista