Patienten och tystnaden

Miljonskadestånd efter övergrepp vid klinik

2:11 min

Stockholms tingsrätt har slagit fast att Region Stockholm, tidigare landsting, ska betala miljoner i skadestånd efter att en kvinna som vårdats på en psykiatrisk klinik utsatts för sexuella övergrepp av en skötare och felaktigt fått elbehandlingar.

– Först hoppade jag upp och ner av glädje. Sen började jag gråta och skaka. Och sen kändes det som att det inte kunde vara sant. Men nu har det landat, säger Denise.

Denise fall var ett av de som granskades i dokumentärserien Patienten och tystnaden som sändes i P1 2014.

Denise hade tidigare behandlats för en förlossningsdepression, och när hon efter ett tag började må sämre igen lades hon in på en psykiatrisk klinik i Upplands Väsby.

Där fick hon så kallade ECT-behandlingar, en typ av elbehandling. Hon var inte vid sina sinnes fulla bruk när hennes skötare i samband med det inledde det han kallade en sexuell relation med henne, själv kallar hon det övergrepp.

Att det handlade om just sexuella övergrepp medger nu landstinget.

I dag, nio år senare, har Denise bland annat diagnostiserats med Posttraumatiskt stressyndrom, hon har minnesstörningar och är sjukskriven på heltid.

Under rättegången har landstinget hävdat att den posttraumatiska stressen kan bero på saker som hänt tidigare i livet. Denise har bland annat fått svara på frågor om sin uppväxt och om hon testat droger i ungdomen, frågor som hon upplevt kränkande och irrelevanta. 

Tingsrätten avfärdar landstingets argument och bedömer det som mest sannolikt att diagnoserna är en följd av de ECT-behandlingar och övergrepp som hon utsattes för på kliniken.

Tingsrätten dömer därför regionen att betala drygt två miljoner i ersättning för inkomstförlust till Denise, samt en årlig livränta

För Denise betyder beskedet oerhört mycket, och då inte i första hand pengarna.

– Den största upprättelsen är att någon tror på mig, äntligen. Och inte skyller på mig, eller säger att det var en relation eller så. Pengarna gör att jag inte behöver oroa mig för min ekonomi, men det är domskälen som är min upprättelse, säger hon.

Denise heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista