Når inte målet

Alltför få kvinnor gör lumpen

2:27 min

Försvarsmakten har svårt att locka unga kvinnor till värnplikten och når inte upp till sitt mål om att en femtedel av rekryterna ska vara kvinnor.

Den återinförda allmänna värnplikten är numera könsneutral och den första årskullen som omfattas, födda 1999, genomför nu sin grundutbildning.

Men Försvarsmakten når inte upp till sina mål om andelen tjejer i värnplikten.

– Många tror att det är tuffare än vad det är, speciellt fysiskt. Det har varit tufft men det tuffaste har ju varit det psykiska, säger värnpliktiga Julia Nermark.

På Södra skånska regementet, P7, har Julia Nermark fått rollen som stridsvagnsförare och av nästan 250 rekryter just här är bara 15 tjejer.

Försvarsmaktens målsättning för i år och nästa år är att en femtedel av rekryterna ska vara tjejer. Men dit når man inte idag.

– Vi ser det som problematiskt. Vi vill vara jämställda, både kvantitativt och kvalitativt, säger Klas Eksell, personaldirektör på Försvarsmakten, som inte är nöjd med dagens utfall på 16 procent tjejer i värnplikten.

För att få fler tjejer intresserade vill Klas Eksell se att man redan i skolan pratar om försvaret.

– En önskan jag har är att man i skolan, inom ramen för samhällskunskapen, utbildar i totalförsvarskunskap.

Men det finns också skäl att se över de fysiska kraven i mönstringen, menar Försvarsmaktens personaldirektör.

– Muskelstyrka och fysiska krav är såklart viktiga krav på de befattningar vi ska leverera mot, men det som är jätteviktigt för Försvarsmakten är att vi har adekvata krav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista