Fadimerättegången avslutad

På fredagen avslutades rättegången om mordet på Fadime Sahindal i hovrätten. Advokaten till den livstidsdömde pappan Rahmi Sahindal krävde att pappan omedelbart ska släppas fri.
Men kammaråklagare Anne Sjöblom hävdade att bevisen mot honom fortfarande är starka. - Vi har personer som pekar ut honom på platsen, och en av de personerna berättar om det på ett mycket trovärdigt sätt, säger Anne Sjöblom. Kammaråklagare Anne Sjöblom syftar på Fadimes lillasyster i vars lägenhet mordet skedde. Hon har vittnat om att det var hennes pappa som sköt, och Fadimes mamma och allra yngsta lillasyster stödde i polisförhören efter mordet berättelsen. Men igår i hovrätten, när mamman för första gången gick med på att vittna, gav hon en annan version. Utan att ha avlagt någon vittnesed, eftersom hon är närstående, förklarade hon att en hemlig man hotat kvinnorna, och fått dom att peka ut pappa Rahmi Sahindal. Den här hemliga mannen skulle också ha tvingat Rahmi Sahindal att erkänna mordet på sin dotter. Advokat Johan Åkermark tycker att de nya uppgifterna bör frikänna Rahmi Sahindal, inte minst eftersom han anser att åklagaren inte lyckats motbevisa dem: - Jag menar att han är oskyldig. Han har ju berättat om att det skulle vara en annan gärningsman, mamman har berättat om att det skulle vara en annan gärningsman, grannen som sätt gärningsmannen på mycket nära håll har beskrivit en helt annan person än Rahmi Sahindal. Men hovrätten var mer tveksam, det kan man förstå utifrån att rätten inte gick med på advokatens begäran att släppa Rahmi Sahindal fri i väntan på domen nästa fredag. Och Anne Sjöblom förklarade i sin slutplädering vad hon tyckte om de nya uppgifterna: - Drygt tre månader efter mordet offentliggör alltså Rahmi Sahindal att han förnekar brott. Jag får känslan av att det handlar om en lek med det svenska rättsväsendet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".