”Bred samsyn”

Regeringen uppmanas minska straffrabatten

2:39 min

En majoritet i riksdagen uppmanar regeringen att minska straffrabatten för dem som döms för flera brott vid en och samma rättegång.

– Vi vill att straffvärdet räknas fullt ut för de tre första brotten. Det kan till exempel vara rån, stöld eller bedrägerier. Det skulle innebära att personer som begår upprepade brott får sitta betydligt längre i fängelse, säger Johan Forsell, Moderaternas rättspolitiska talesperson.

Förslaget i tillkännagivandet som Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna står bakom, innebär att såväl det grövsta brottet, det näst grövsta och det tredje grövsta brottet ska tillmätas hela straffvärdet. Först därefter ska en avtrappningen börja. Förslaget riktar in sig på vardagsbrott enligt Johan Forsell.

När det gäller väldigt allvarlig brottslighet, där bör det fortsatt göras en proportionalitetsbedömning, säger han.

– Vi vill inte ha ett Sverige där människor sitter 200 år i fängelse, det blir lite poänglöst. Syftet med det här är att komma åt det vi ser i dag, att många begår 10 till 20 brott av samma sort men bara blir dömda för något enstaka av de här brotten. Det vill vi förändra.

Enligt Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson i riksdagen, Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i justitieutskottet, behövs en strängare syn på flerfaldig brottslighet, och därför är det inget som han anser riksdagen behöver uppmana regeringen till i ett så kallat tillkännagivande.

– Vi har en bred samsyn, det är min uppfattning. Vi behöver en snabbare lagföring men också en strängare syn på flerfaldig brottslighet. Man behöver utreda det här under mandatperioden, säger han.

Så det här är regeringens linje?

– I detalj har inte vi tagit ställning, det här är ett arbete som behöver utredas.

Vänsterpartiet är av annan åsikt. Linda Snecker är partiets rättspolitiska talesperson och hon säger nej till kraven på att minska straffrabatten.

– Det finns ingen forskning i dag som säger att ett långt straff minskar en persons benägenhet att bli kriminell, säger hon.

Moderaternas Johan Forsell menar däremot att det är en viktig princip. Den som begår många brott ska sitta längre i fängelse en den som begår ett enstaka brott, och han förväntar sig att regeringen sätter igång snabbt med en utredning.

– I dagens Sverige utreds inte många brott, för att det finns en rabatt. Väldigt många offer får inte den upprättelse de förtjänar, därför är det viktigt att politikerna gör sitt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista