Städrobotar förändrar branschen för lokalvårdare

2:26 min

Snart kommer en stor del av det arbetet för lokalvårdare handla om att sköta maskiner, det menar både facket och branschen.

Den snabba utvecklingen i branschen kommer att få stora konsekvenser för Sveriges drygt 70 000 städare, där tre av fyra är kvinnor.

– De robotar som finns för städbolagen i dag är oftast ganska stora. Det krävs en stor yta för att det ska bli rationellt att köra med roboten. Där ser vi att trenden är att det blir mindre och smartare robotar. jag tror att väldigt många skulle kunna sätta robotoperatör bredvid sin titel lokalvårdare om fem år. Just för att den blir mer tillgänglig, säger Stefan Sernfors, tjänstespecialist på ett företag som jobbar med fastighetsförvaltning.

Han tror inte att den nya tekniken kommer att göra lokalvårdarna arbetslösa. De behövs även framöver, men deras arbetsuppgifter kommer att förändras. Han drar paralleller till industrins utveckling, där till exempel många montörer blivit maskinoperatörer.

– Arbetarna kommer absolut att bli kvar, säger han.

Stefan Sernfors tror också att robotar kan förbättra arbetsvillkoren för städarna.

– Förhoppningsvis håller man några år längre. Man slits inte ut på samma sätt och slipper de tyngre momenten. Man kanske också kan locka nya personer – de som inte tänkt sig jobba med lokalvård. När det blir en mer teknisk tjänst med nya hjälpmedel kanske det blir mer intressant och aktuellt, säger han.

Fackförbundet Fastighetsanställdas Förbund är kluvet till utvecklingen. Robotar kan underlätta arbetet och minska förslitningsskador. Men det innebär även att jobb flyttas, och en stor omställning för städarna, säger Ewa Edström, ombudsman vid förbundet.

– När maskinerna tar över kommer flera av de som är sysselsatta i branschen att inte ha något jobb kvar. Samtidigt kommer maskinerna i sig att skapa nya och andra arbetsuppgifter.

– Här ser vi som vår stora fackliga utmaning att våra medlemmar får kompetensutveckling så att det är de som kan ta de här nya arbetsuppgifterna, säger Ewa Edström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista